Lastik Temizliği: Lastiklerinizi Nasıl Temizlemeli Ve Koruyabilirsiniz

01-05-2024 15:39
Lastik Temizliği: Lastiklerinizi Nasıl Temizlemeli Ve Koruyabilirsiniz

Araba lastiği, araçların en önemli parçalarından biridir. Aracın genel ağırlığının taşınması, direksiyonların bütün yönlendirmelerine sıkıntısız şekilde yanıt verme, motordan gelen gücün farklı parçalar aracılığıyla aracın hareketinin sağlanması, fren gücünü de yola aktarma işlemi yapıp durmayı sağlamak ve daha birbirinden farklı özelliklerinden dolayı aracın bütün performansını doğrudan etkilemektedir. Sürüş ve zemin uyumunu sağlayan en önemli parçadır.

Lastik diğer yandan da darbeleri aldıktan sonra emerek araç içindeki insanların rahat etmesi için katkıda sağlar. Bir lastikten istenen performansı alabilmek için lastik temizliği son derece önemlidir. Kendine özgü yapısından dolayı zeminde meydana bozulmaların vermiş olduğu darbeleri absorbe eden parçalardır ve rutin bakımları ihmal edilmemelidir.

Araba lastik fiyatları bakımından değerlendirildiği zaman satın alınan lastiğin türü, lastiğin markası ve lastiğin kalitesi doğrultusunda değişiklikler gösterir. Piyasa da satılan birbirinden değişik markalar mevcuttur. Her lastiğin kalitesi farklıdır. Bu nedenle sürücüler araçları için ideal lastiğin kalitelisini bulmak konusunda güçlük çekebilirler. Lastik fiyatları üzerinde en fazla etkili olan faktörlerden biri araçların hangi model olduğudur. Araba lastikleri küçük büyük birçok farklı türde üretilir. Lastiklerden her biri üretilmiş olduğu arabanın özelliklerine göre bir biçimde tasarlanmıştır. Her aracın kendine has bir lastiği ve lastik modeli ve özellikleri bulunur. Lastik temizliğinin ve bakımlarının doğru bir şekilde yapılması da son derece önemlidir.

Lastik Temizliği Nasıl Yapılır?

Araba lastiği temizliği aracın performansını direkt olarak etkileyen bir durumdur. Aracın yüksek performansının azalmaması  için lastik bakımı ve değişimlerinin düzenli bir şekilde aksama olmadan yapılması son derece önemlidir. Bakımı eksik olan, temizliği yapılmayan lastiklerin yol tutuş oranı çok daha düşüktür. Bu da oldukça olumsuz sonuçlara neden olabilir. Özellikle kötü hava şartlarında kaza yapma riski bir hayli fazla olabilir. Bundan ötürü araç lastikleri belli aralıklarla kir, çamur, taş, kalıntılardan arındırılarak, lastiğin bakımı tam anlamıyla yapılmalıdır. Lastiklerin temizliği özellikle de kış mevsiminde karın kısa sürede eriyerek don oluşmaması için yerlerin tuzlandığı zamanlar dikkatli bir şekilde yapılmalıdır. Tuzlar araç lastiklerinin daha çabuk zarar görmesine sebep olur. Lastik üzerinde biriken kir kalıntıları da aşınmalara neden olan önemli faktörlerden biridir.

Araba lastiği temizliği konusunda en önemli ürün sudur. Özellikle de tazyikli su kullanımı araba temizliğinde tercih edilir. Tazyikli suyun basınç gücü kuvvetli olduğu için lastik yüzeyinde yer alan bütün kirin, çamurun hatta taşın kolay bir şekilde çıkmasına yardımcı olur.

Araba Lastik Temizliğinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

İlk olarak tazyikli suyla temizlenen kirler daha sonra normal su ile derinlemesine temizlenmelidir. Temizleme işlemi sırasında genel olarak temizlik malzemesi olarak şampuan tercih edilir. Şampuan zarar görmeden bir temizleme fonksiyonuna sahiptir ve lastiklere hiçbir şekilde zararı olmaz. Şampuan yerine aşındırmaya karşı deterjanlarda rahat bir şekilde kullanılabilir. Araba lastiği temizleme işi herkesin kolay bir şekilde yapabileceği bir iştir. Deterjan veya şampuanla temizlenmiş lastik daha sonra kalıntı kalmayacak şekilde durulanmalıdır. Durulama işlemi sona erdikten sonra da kurulama işleminin yapılması gerekir. Lastikler yıkandıktan hemen sonra trafiğe çıkmak tehlikeli olabilir. Yoğun sabun ve deterjana maruz kaldığı için belirli bir süre beklemek gerekir. Lastikler en ince detayına kadar kuruduktan sonra araca takılıp kullanılır.

Temizlik sırasında lastiğin ince detaylarının temizlenmesi için farklı çubuklar tercih edilmelidir. Temizlik yapılırken herhangi kalıntı, taş kalmamalı, bunları atlamamak gerekir. Araba lastiklerinin kullanım süresi iyi bakılıp detaylıca temizliği yapıldığı zaman uzun süreli kullanım açısından idealdir. Yaz ve kış olmak üzere farklı çeşit olan bu lastikler daha çok her mevsim sonunda eğer kullanılmayacaksa bu detaylı temizleme işlemi yapılıp rafa kaldırılması gerekir. Temizliği yapılmadan atılan lastikler bir süre sonra fonksiyonunu kaybeder kullanılmayacak hale gelebilir. Bundan dolayı lastik temizliğine mutlaka  ekstra önem verilmelidir.

Temizlik esnasında tercih edilen temizlik ürünü gibi kullanılacak fırçanın da doğru seçilmesi son derece önemlidir. Kirlenmiş yüzeylerdeki tortu ve kirleri temizlerken kullanılan fırçanın kıllarının sert ve aşındırıcı olmaması gerekir. Eğer jantlar kılları sert olan bir fırça ile temizlenmeye çalışılırsa bunun sonucunda çizilmeler görülebilir. Bu nedenle jantları özel bir şekilde üretilen jant fırçaları veya yağlı boya fırçası gibi özel bir fırça ile temizlemek doğru olacaktır. Son olarak kullanılan temizlik ürünü ve fırçanın yanında temizlik planlamasının da önemli olduğunu unutmamak gerekir. Ortalama olarak ayda bir kez yapılacak jant-lastik temizliği temiz ve güzel bir görüntü için yeterli olacaktır.

Lastik Parlatıcı Nedir?

Lastik parlatıcı lastikleri hem besleyen hem de koruyup, parlak görünmesini sağlayan önemli bir araç bakım ürünüdür. Aracınızı kullanırken lastiklere bulaşacak kir ve tozu iter. Lastiklerin her zaman temiz ve canlı görünmesine katkı sağlar. Siz de lastiğinize özen gösterip bakım ve temizlik için gerekli ürünleri kullanarak, performansını arttırabilirsiniz. Birçok kullanıcı bu ürünlerin performansından memnun olsa bile lastik parlatıcılarının zararları hakkında da detaylı bilgi sahibi olmak ister. Ancak ürünleri doğru bir şekilde kullanarak yine doğru bir şekilde sakladığınız sürece herhangi bir olumsuz durumla karşılaşmanız söz konusu olmaz.

Lastik parlatıcılar kimyasal ürünler olduklarından dolayı bazıları yanıcı özelliğe sahip olabilir. Bundan dolayı ürünleri muhafaza ederken ve biten kutuları çöpe atarken dikkat etmeniz gerekir. Ateş ve güneş ışınlarından uzak tutulmalıdırlar. Bunun yanı sıra parlatıcıları gözünüze veya cildinize temas ettirmek, uzun süre solumak sağlığınızı tehdit edici olabilir. Bu durumu engelleyebilmek için uygulama esnasında eldiven ve maske kullanmayı tercih edebilir, parlatma işlemini havasız ve kapalı yerlerden ziyade açık alanlarda yapmanız tavsiye edilir..

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.